Geschiedenis

De Koninklijke Haagse Harmonie kent een rijke geschiedenis. De 'Haagsche Postfanfare' werd in 1900 opgericht als eerste muziekvereniging binnen de PTT. In de beginjaren werd de meeste tijd besteed aan het leren van noten lezen en muziek spelen, aangezien slechts 2 (!) leden hierin bedreven waren. In 1950 kreeg de fanfare het predicaat 'Koninklijk'. Twee jaar later werd de (lopende) fanfare omgezet naar een (zittende) harmonie en ging men verder onder de naam 'Koninklijke Haagse PTT Harmonie', wat later veranderde in 'Koninklijke Haagse TNT Harmonie'.

Een van de hoogtepunten in het bestaan van het orkest was het optreden in de Dr. Anton Phillipszaal te Den Haag ter gelegenheid van het huwelijk van toenmalig kroonprins Willem Alexander en prinses Maxima.

In 2010 besloot TNT dat er door bezuinigingen geen plek meer was voor de vereniging. Sinds 1 januari 2011 is de vereniging zelfstandig en luistert naar de naam 'Koninklijke Haagse Harmonie'.

De Koninklijke Haagse Harmonie is een bloeiende harmonie met een gemengd gezelschap. Inmiddels is nog slechts een klein aantal leden afkomstig uit de vroegere TNT organisatie. De komst van nieuwe, enthousiaste en veelal jongere leden heeft een  goede mix van verschillende leeftijden doen ontstaan.

De diversiteit binnen het orkest zie je ook terug in ons repertoire: prachtige klassieke stukken worden afgewisseld met film-, pop- en jazzy muziek. Bij een aantal concerten werd het orkest aangevuld met elektrische gitaar en zang. Op projectbasis hebben we als begeleidingsorkest samen met een gemengd koor een jubuleum concert verzorgd.

Deze mix maakt de concerten van de Koninklijke Haagse Harmonie aantrekkelijk voor het publiek en de spelers.

Ook voor expats is onze harmonie aantrekkelijk. We hebben muzikanten uit Spanje, Frankrijk en Zwitserland in onze gelederen.

Een van de jaarlijks terug kerende hoogtepunten is het jaarconcert. Het eerste jaarconcert werd gegeven in augustus 1901, in de vorm van een openbare repetitie voor donateurs. Ook vandaag de dag is het jaarconcert een moment waarop de vereniging zich presenteert aan donateurs, relaties, familieleden, vrienden en andere muziekliefhebbers door middel van een enthousiast optreden.

102_2242.JPG